Ordförande har ordet


Östertälje, mars 2022.

Mitt första år som ordförande i Östertälje båtklubb har nu nått sin ände. Det var ett år som startade efter ett årsmöte  utomhus i kyla och solsken och mitt i en pågående pandemi. Vi hade ändå en förhopp­ning om ett 2021 där vi skulle kunna träffas och umgås på nytt utan oro för smitta – vilket dock dröjde ett tag in på året.

Årsfesten som skulle gått av stapeln i februari fick ställas in. Tråkigt förstås men tyvärr nödvändigt. Även den gemensamma arbetsdagen i hamnen ställdes in, men med uppmaning att alla själva skulle iordningställa inför sjösättningen.

Sjösättningen 2021 blev för många något senare än planerat. Inte för att SUB-lift-personal saknades utan för att kylan gjort att alla inte hunnit vårrusta sina båtar i tid. Man kanske kan säga att den tidiga sjösättningen ”frös inne”. Det här ledde till en stor anhopning av båtar som skulle sjösättas samtidigt men lite senare än vanligt.

Våren och sommaren präglades för många av ”hemester”, vilket även syntes på båtmarknaden. Många blev nya båtägare, en del passade på att byta båt … Jag har förstått att det var längesedan det var sådan ”rusch” efter båtar. Det var också något som flera av oss märkte av under semestern, det var helt enkelt fler båtar än vanligt i skärgården.

Även jag och min familj bestämde oss för att söka efter ny och rätt båt, vilket upptog en hel del tid av ”hemestern” eftersom vi helt plötsligt satt med två båtar och behövde sälja en! Att köpa båten på Marstrand var lätt – men att sedan få hem den var en utmaning. Det löste sig och den sjösattes fak­tiskt nere i ÖBKs hamn med hjälp av kranbil 😊.

I juni genomfördes i alla fall Alvedon Cup, i augusti Radön Runt (följd av den sedvanliga kräftskivan) och så i september inbjudningskapp­seglingen Radön Open, med 11 deltagare. En del av oss väntade på den sensommar som kanske aldrig riktigt tog fart – men upptagningen av båten den kommer alltid! och med den att rusta inför höst och vinter. Dessvärre sköt ju pandemin återigen lite fart under senhösten men, kanske med hjälp av vaccinationer, så blev inte lika många allvarligt sjuka. Däremot blev vi kanske lite återhållsamma med umgänget en tid.

Trots allt detta så har arbetet fortgått hos ÖBK, bland annat genom våra ”daglediga” som ser till att hålla bryggorna i ett gott skick, fixar med Strand Hotell och annat som behövs skötas om. Några nya har kommit till i gruppen och det är ju så vi gärna ser att det fortgår. Genom nya eller kompletterande kompetenser så kan vi fortsätta att hålla kostnader nere, vilket alla vi medlemmar gynnas av – så ett stort Tack till er – ni uppskattas!

Andra arbeten som skett under året har bland annat varit TBT-mätning av båtar. Det gjordes ett stort jobb med det under 2020 men då 2021 var ett år med många nya båtägare så hade även ÖBK flera nya båtar som behövde mätas. Det genomfördes städdagar på Radön, med allt från att se över bryggor och solcellslampor till att utrusta huset, och så det vanliga arbetet med gräsklippning och trimning runt ÖBKs hamnplan.

Systemet med att boka arbets- och vaktplikt via BAS-K, som är vårt gemensamma medlems­system, har fungerat bra upplever vi. Här hittar man även sina fakturor, individuella person- och båtuppgifter. Vi kommer sannolikt utveckla användandet av BAS-K systemet, så har du inte loggat in ännu – gör det!

Vi avslutade 2021 genom att i december samla kommittéer och styrelse till ett glöggmingel, en chans att pratas vid och berätta för varandra vad som gjorts och vad som ligger i plan inför 2022. Det är flera i vår båtklubb som gör insatser för klubben som kanske inte alltid syns. Jag vill rikta ett stort tack till er alla!

Nu är det mars, solen skiner – somliga har börjat jobba på sina båtar om än inte på plats så kanske i planeringsfas, men vi ser nog alla fram emot en skön båtsommar. Vi möts säkert upp under vårrust­ningen eller under sommaren, kanske på Radön.

Då årsfesten återigen ställdes in så vill jag passa på att påminna om Sjösättningsfesten som går av stapeln den 7 maj. Lite enklare tillställning i form av knytkalas men en chans att ses – Välkomna!

Som någon sa och det skriver jag under på ”jag uppskattar verkligen ÖBK-andan och hoppas att vi kan fortsätta på samma kurs. Klubben består av oss alla. Vad vi gör av framtiden avgör vi tillsammans!

Anna Stenhede, ordförande