Ordföranden har ordet

Östertälje, mars 2019.

Så, då har det äntligen blivit vår! Solens strålar börjar sakta värma upp våra båtar och det är hög tid för oss att krypa in under presenningarna för vårrustning. Det är läge att stuva om i våra förråd och stoppa in dunjackan och skidutrustningen och plocka fram båtdynorna och solhatten. För egen del väntar den vanliga vårrustningen med avtvättning, polering och vaxning. Men i år ska jag också byta båtens trötta batterier och fixa en läckande impellerpump.

Vad händer i klubben?

Efter ett år som ordförande kan jag konstatera att verksamheten flyter på som planerat. Ekonomin är under kontroll och inplanerade arbeten genomförs just nu, eller kommer starta med ert stöd i vår.

Under vintern har våra vardagslediga gjort ett fantastiskt jobb med att påbörja renoveringen av våra bryggor. Trasiga kantstockar har bytts ut och infästningar justerats. I Sub-garaget har flitens lampa lyst upp vintermörkret och vår Sublift har fått sig en rejäl översyn. Jag tycker vi alla ska rikta ett stort tack till de vardagslediga som varje vecka, trots väder och vind, håller klubbens materiel i skick, Tack!  I en ideell båtklubb är det vi som medlemmar som behöver bidra med ett handtag för att hålla vår verksamhet flytande.

Framtid?

Under hösten har vi haft kontakt med kommunen och återupptagit avtalsförhandlingarna för nytt arrende. Jag är hoppfull att dessa förhandlingar kan avslutas under detta år. Min förhoppning är att vi till slut har ett nytt kontrakt som gör att vi är ett steg närmare att ÖBK kan fira 100 år i Östertälje.

Båtlivet är något som vi nordbor har inprogrammerat i vår kultur. Södertälje har under många år utgjort en viktig sjöfartsled, där Mälaren möter Saltsjön. Vi i ÖBK värnar Södertälje som sjöfartsstad och i år planeras det för Kanalår i stan, ett initiativ från kommunen som vi uppskattar. Vi tror oss veta att ÖBK är en del i samhället som gör att vi knyter kontakter och trivs i staden vid kanalen.

Något som kommer påverka oss båtägare är nya miljökrav och uppföljning av vad vi har målat för bottenfärg på våra båtar. Sedan 10 år tillbaka är det totalförbud för TBT i våra bottenfärger. TBT, Tributyltenn, är ett lömskt gift som kan påverka immunförsvaret och hormonsystemet. Inget vi vill få i oss eller få ut i naturen. Kommunen har i år indikerat att enskild båtägare behöver redovisa att man inte har detta gift på sin båtbotten. Samt om så, hitta en säker metod för att ta bort detta gift från vår miljö. Förhoppningsvis har vi inte så många båtar med TBT i bottenfärgen vid ÖBK eftersom det förbjöds för mindre båtar redan 1989. Mer information kommer.

Backspegel!

Sommaren 2018 kommer tror jag gå till historien som den finaste båtsommaren på många år. Jag och familjen fick uppleva fantastiska dagar med strålande sol och varmt i vattnet under sommarens seglats. Det var medelhavskänsla under våra dagar i Tjustskärgård och i Byxelkrok, garanterat den finaste båtsommaren som vi upplevt på 30 år. Jag hoppas ni alla fick chansen att njuta av varma och soliga dagar på sjön. Vare sig det var på vår fina klubbholme Radön eller om det blev en långtur i skärgården.

Hedersmedlemmar!

I år vill jag lyfta fram klubbens nya hedersmedlem Gösta Löfgren. Gösta är en mycket uppskattad ÖBK-medlem som under många år gjort fina insatser för vår båtklubb. Kännetecknande för Gösta är att han är varm och omtänksam men framförallt drivande och kunnig. Gösta har varit mycket delaktig i klubbens utveckling, bland annat i rollen som projektledare under byggandet av klubbhuset samt under fastighetsuppgraderingar och bryggrenoveringar. Tack Gösta.  

Årsmötet utsåg även Bian Björk till hedersmedlem, postumt. Bian var under många år en drivande ÖBK-profil som bidrog till att skapa ÖBK-andan. Hon var bland mycket annat redaktör för ÖBK-kanalen och sammanställde vishäftet som fortfarande används under våra fester. Vi riktar en tanke till Bian som inte längre finns bland oss på våra tillställningar. Tack Bian.

Styrelsen!

I år kommer styrelsearbetet fortsätta i nästan samma konstellation som förra året. Jag vill rikta ett tack till Owe Westin som har lämnat rollen som miljö- och teknikansvarig. Owe har varit en ovärderlig ÖBK-kraft både som sub-ansvarig och i styrelsearbetet. Ny kraft på denna styrelsepost är Johan Torstensson, välkommen Johan.  

Ett av styrelsens viktigaste uppdrag är rollen som kassör. Vår nuvarande kassör Anders Olsson har meddelat att han vill lämna över kassörskapet till en ny medlem. Tyvärr har valberedningen inte hittat en frivillig ännu. Nu vädjar vi i styrelsen till alla medlemmar att anmäla sitt intresse. Vi hoppas att vi med gemensamma krafter kan hitta en frivillig. Intresserad? Hör av dig till Anders så berättar han gärna om rollen som kassör i ÖBK.

Kommittéerna!

I vår båtklubb har vi många kommittéer med medlemmar som gör stora insatser för vår klubb. Jag vill tacka er alla för goda insatser under 2018. Men även i år särskilt rikta ett stort tack till festkommittén som ordnande en fantastiskt uppskattad årsfest. Vilken kväll det blev. Årets Hatt-tema med lokalt liveband ramade in och skapade en kväll som vi sent ska glömma. Tack.

Slutord

Östertälje Båtklubb fortsätter vara en förening med god ekonomi och ordning och reda. Jag uppskattar verkligen ÖBK-andan och hoppas vi kan fortsätta på samma kurs.

Klubben består av oss alla. Vad vi gör av framtiden avgör vi tillsammans.

Jag önskar er alla en riktigt härlig båtsommar, vi ses till vårrustningen,

Sverker Dahlberg, ordförande